78204

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Poláąek --- 13. 4. 2004
Re: Krmení na jaře a v létě

Jednoznačně cenové důvody.
V souvislosti s údaji, že po vstupu do Eu u nás bude platit stanovená
minimální cena rafinovaného cukru 24 Kč za kilo.
Kolik ale stojí a bude stát afinovaný cukr, to nevím.

Čistě na afinovaném cukru jsem zimoval před cca 10 lety, tuším v roce 1992
a 1993 a ještě několik let potom jsem krmení v srpnu začínal tak 6 kg
afinovaného cukru na včelstvo, vzhledem k množství plodu jsem předpokládal,
že tuto první dávku včely částečně spotřebují a částečně uloží na okrajové
plásty, kde zimní chumáč nesedí. A končil jsem 1 - 2 kg afinovaného cukru
na konci září, tam jsem předpokládal, že tento cukr včely uloží zase do těch
buněk, které během října a listopadu vyprázdní.
Nezjistil jsem žádné rozdíly v přezimování na afinovaném a rafinovaném
cukru. Přesto jsem později přešel opět na rafinovaný cukr. Ten afinovaný
cukr přes zimu mi připadal jako loterie, bál jsem se, jak by to dopadlo,
kdyby se včely nemohly proletět celou zimu od prosince do konce března, nebo
kdyby v tom cukru bylo více látek nestravitelných pro včely než obvykle. Ze
vzhledu nebo chuti afinovaného cukru se to určitě poznat nedá.

Na druhé straně, pokud někdo chce nebo musí krmit včely v létě, proč ho
nepoužít. Nebo třeba tu melasu. Snad jediný problém je ten, že se afinovaný
cukr obtížně skladuje. Už za rok zvlhne. S melasou nemám zkušenosti.

zdravím

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Ing. Arnošt Hrdina" <arnost.hrdina/=/ais.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, April 13, 2004 1:44 PM
Subject: Re: Krmení na jaře a v létě


> Jaký to má důvod krmění nerafinovaným cukrem?
> Na zimu se tím krmit nedá jedině snad jako podněcování, když není snůška,
> ale pak bych nerad, aby to přišlo do medu.
> Snad jako rezerva pro případ nedostatku zásob ne jaře? Ale na zimu by to v
> úlu nemělo zůstat!
>
> Nerozumím tomu . Můžeš mi vysvětlit, proč by mělo mít smysl krmit melasou?
> Jen tak z toho důvodu, jestli mi snad nějaká informace neutekla:o)!
>
> Hezký den.
> Arnošt

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5650


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu